V mlýně na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm pracuje už pátý mlynář z rodu Šmajstrlů. Pokračuje tak v rodinné tradici, která se táhne už od roku 1861. I jeho dědové loupali pohanku mechanickou cestou. V čem je tento způsob tak přínosný? Především v tom, že zůstávají zachovány vitamíny i další důležité látky. Od července 2017 navíc má mlýn optickou čističku zrna, která zajišťuje ještě lepší čištění pohanky. Po telefonické domluvě si zde můžete zařídit exkurzi, kde se dozvíte, jaké prospěšné účinky má pohanka na naše zdraví, jaká byla historie mlýna, ale také budete moci pohankové výrobky sami ochutnat a následně si je koupit domů. Z pohanky se vyrábí krupka, lámanka i krupice a mouka. Otevírací doba Od pondělí do pátku je otevřeno od 7 do 15 hodin, v sobotu od 8.30 do 12 hodin, ale bez exkurzí. V neděli a ve státní svátky je zavřeno. Jak se do Pohankového mlýna dostat z Kunčic pod Ondřejníkem? Cesta je dlouhá 6 kilometrů. Od vily vyjeďte vpravo, na kruhovém objezdu využijte 2. výjezd. Na začátku Kopané odbočte vpravo a po 646 metrech opět vpravo.